OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

icon Szijjártó Péter avatta fel a Foktő határában épült Turbo Szállót

icon Vissza a hírekhez
photo

Mintegy egymilliárd forintból épült meg a térség legnagyobb munkásszállója Foktőn, melynek csütörtök este tartották az átadóját. A Turbo Truck Kft. telephelyén létesült Turbo Szálló megvalósítását segítette az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) 390 millió forint vissza nem térítendő támogatása. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy az ország foglalkoztatottságát 85 százalékra növeljék.

 

Szijjártó Péter, Font Sándor országgyűlési képviselő, Almási Erzsébet, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft. (OFA) ügyvezetője, Kovács Miklós társtulajdonos és Felnagy Zsolt, a cég ügyvezetője társaságában a nemzetiszínű avatószalag átvágásával jelképesen is átadta a Paks II. beruházás és a Kalocsa-Paks Duna-híd miatt különös jelentőséggel bíró új munkásszállót.

"A kormány célja a jelenleg 75 százalékos foglalkoztatási arány 85 százalékra emelése, hogy ezáltal újabb lendületet kaphasson és még egy polccal feljebb kerülhessen a gazdaság az elkövetkezendő időszakban. A kormány a Foktőn megvalósult projektet 390 millió forinttal támogatta, ugyanis a létesítménynek nagy jelentősége van, hiszen a szállótól nyolc-tíz kilométerre valósul meg a magyar gazdaságtörténet legnagyobb beruházása, a paksi bővítés, amely hatalmas lehetőséget jelent különösen Kalocsa és Foktő, valamint a vonzáskörzetben lévő települések számára."– fogalmazott a miniszter. 

"A paksi beruházáson a csúcsidőszakban tízezres nagyságrendben fognak dolgozni emberek. Nekik pedig szállás kell, őket el kell helyezni, lehetővé kell, hogy tegyük, hogy itt tartózkodjanak a munkavégzésük idejére." fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető beszédében aláhúzta: az elmúlt öt év három súlyos válságot hozott magával, amelyek nyomán felbomlott a világgazdasági status quo, és ezek a krízisek különösen nagy kihívások elé állították azokat az országokat, amelyek nyitott gazdasággal rendelkeznek. Szavai szerint ezért Magyarországon is hatalmas küzdelmet kellett folytatni a munkahelyek megvédése és az infláció letörése érdekében, de a kormány sikerrel járt, így hazánk megerősödve tudott kikerülni ebből a helyzetből is.

Felnagy Zsolt, a Turbo Truck Kft. ügyvezető igazgatója a beruházásról szólva kifejtette: „2022-ben kezdtük meg az évtizedek óta üresen álló volt szovjet laktanya épület felújítási munkálatait, amelybe sok energiát és munkát fektettünk annak érdekében, hogy minden az elképzelésünknek megfelelően valósuljon meg. Foktőn működik a Viterra Növényolajgyár, amely beruházásaival lehetővé tette a település eddigi fejlődését. Bízom benne, hogy a most átadásra kerülő 146 férőhellyel rendelkező munkásszállónk további beruházásokat és fejlesztéseket generál majd a környék munkaerőpiaca és gazdasága életében” – mondta az ügyvezető, hozzátéve:
A hamarosan átadásra kerülő Kalocsa-Paks Duna-hídnak köszönhetően a Turbo Szálló a közlekedés szempontjából könnyen megközelíthető lesz, így a további, például a paksi atomerőmű bővítés következtében létrejövő munkahelyek szempontjából is kiemelt fontosságúnak számíthat, és segítheti a szomszédos vármegyék munkaerő-mobilitását is.”

A beruházással 146 fő elszállásolására alkalmas szállásegység jött létre. A szobák kialakításánál figyeltek arra, hogy nemek szerint elkülönített, maximum 4 fő elhelyezésére alkalmas hálóhelyiségeket alakítsanak ki, kerüljenek kialakításra, továbbá a nagyobb szállásegységekben családok részére is elválasztott szálláshelyrészt biztosítsanak. Külön gondnoki egységet, éjjel-nappali ügyeletet biztosító portát, 3 fő elhelyezését biztosító betegszobát, mosókonyhát, tároló- és gépészeti helyiséget is kialakítottak. A munkásszálló berendezési tárgyainak beszerzését saját erőből biztosították.

Almási Erzsébet, az OFA ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy a szálló fontos lépés a foglalkoztatáspolitikai kihívások megvalósítása terén, ilyen a munkaerő megtartása, az új munkahelyek létrejötte és a munkaerőpiac tartalékainak aktivizálása. Ennek érdekében támogatásokat és programokat indítanak, és a mobilitás elősegítése kiemelt cél, ezen belül munkásszállók építését támogatja az OFA. 2017 óta támogatják ezt a célt, azóta 67 munkásszálló építését támogatták, ami 9480 férőhelyet jelent.

 

Fotók: kalohirek.hu

 

 

 

 

2024-05-24 13:01

Hírlevél feliratkozás