flag

„Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek támogatása”
photo

A program célja új, fenntartható munkahelyek létrehozása - kiemelten a hátrányos helyzetű járásokban - a szociális szövetkezetek tevékenységének, működésének támogatásával. Az új támogatási program elsősorban a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek foglalkoztatási képességének növeléséhez, önfenntartó piaci szereplővé válásához kíván ösztönzést és támogatást nyújtani.

A program keretében olyan projektek kerülnek támogatásra, amelyek elősegítik a hátrányos helyzetű munkavállalók, valamint közfoglalkoztatottak munkaerő-piaci integrációját, illetve új munkahelyek létrehozását szociális szövetkezeti szervezeti kereteken belül.

A pályázatra kizárólag olyan, magyarországi székhelyű - a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény szerinti - szociális szövetkezetek (GFO 121) nyújthatnak be pályázatot, amelyek települési önkormányzati tagsággal továbbá legalább 2 közfoglalkoztatott alapító taggal rendelkeznek.

A támogatási programot a Belügyminisztérium szakmai koordinálása mellet az OFA Nonprofit Kft. valósítja meg.

A program célja, hogy:

  • hozzájáruljon a hátrányos helyzetű települések nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatottsági szintjének növeléséhez, a területi kiegyenlítéséhez valamint az elmaradott térségek gazdasági felzárkóztatásához,
  • megalapozza a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek likviditási problémáinak eredményes kezelését és fenntartható gazdasági működését,
  • megerősítse a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek foglalkoztatást bővítő, munkahelyteremtő, abszorpciós és piaci versenyképességét,
  • elősegítse a hátrányos helyzetű személyek - különösen a közfoglalkoztatásból élők és tartós álláskeresők - visszatérését az elsődleges munkaerő-piacra, hogy mint szövetkezeti tagok vagy alkalmazottak tevékenyen hozzájáruljanak önmaguk foglalkoztatásához.

A Támogatható tevékenységének keretein belül a szociális szövetkezetek három területen részesülhetnek támogatásban:

  1. Célcsoporttagok és a projekt megvalósításban résztvevő projektmenedzsment foglalkoztatása.
  2. Beruházások, anyagok és igénybe vehető szolgáltatások támogatása.
  3. OFA Nonprofit Kft. által nyújtott szolgáltatások.

A program támogatási időszaka 36 hónap, a fenntartási időszak 18 hónap.

A pályázat benyújtásának határideje lejárt.

A „Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek” Támogatási programmal kapcsolatos gyakori kérdések az alábbi linkről érhetőek el:

Gyakran Ismételt Kérdések

2017 évi III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás képei itt megtekinthetőek. 
2017 évi Szociális Szövetkezeti Ötlettárunk itt megtekinthető. 
2016 évi szakmai napunk beszámolója itt elérhető. A rendezvény további fotói megtekinthetőek itt.

Segítség a sikeres működéshez!
Módszertani kézikönyv készült Szociális Szövetkezetek számára.  
A módszertani kézikönyv itt olvasható.

Az adatkezelési tájékoztató itt érhető el.

Ismerjenek meg sikeres pályázóink közül egy-két szociális szövetkezetet: